miercuri, 10 februarie 2016

Beliș-Fântânele, Cluj

Bine ați revenit iubitori de drumeții!

Info:
Lacul Beliș-Fântânele este un lac artificial de acumulare din Munții Gilăului, județul Cluj.
A fost amenajat în perioada 1970-1974 cu scop hidroenergetic, pe cursul râului Someșul Cald. Are o suprafață de 9,8 kmp și o lungime de 13 km, fiind situat la o altitudine de 990 m. Pe malul lacului se află stațiunea turistică Beliș-Fântânele.
Lacul Beliș-Fântânele este situat în vestul județului Cluj, în partea nordică a munților Apuseni, la confluența dintre munții Gilăului (est), munții Vlădeasa (vest) și Muntele Mare (sud).

În perioada 1970-1974 locuitorii vechii comune Beliș au fost nevoiți să se strămute pe actualul amplasament al satului. Cătune, precum Milioan, Pleș, Dădești, Bolojești sau Giurcuța de Jos, sunt acum de domeniul amintirii și doar în verile foarte secetoase, când nivelul apei lacului scade foarte mult, se pot vedea ruinele caselor abandonate de moți, cele mai celebre fiind ruinele fostei biserici din Giurcuța de Jos.

Cu ocazia primei mele excursii pe care am organizat-o pentru un număr de peste 10 persoane, am plecat la Beliș-Fântânele. Ei bine, noi ne-am cazat la Complexul Zori de Zi Apus de Soare. Recomand cu căldură pensiunea care satisface cele mai multe din exigențele turiștilor familiști și nu numai. 
Să vedem puțin complexul...
În prima zi era noros, dar totuși ne-am dus până la baraj să vedem lacul.

Ei bine, nu am stat prea mult, poate jumătate de oră. În schimb... a doua zi am făcut un mini-traseu de la baraj... sunteți bineveniți să ne însoțiți :)

Parcă altfel arată în razele soarelui... ei, ce ziceți?

Aici începe traseul nostru...

Brăduleții mândri cresc...

Am ieșit din pădure și ne-a găsit pe un platou...O ultimă priveliște a lacului și ne întoarcem spre complex.O zi frumoasă să aveți! 
Sper ca data viitoare voi reuși să nimeresc pe aici să pot vedea și Biserica de sub lac.

A.B.Androne

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu